Контуриране или стробинг?

05Наскоро моя приятелка ми искаше съвет как да се гримира сама вкъщи. Сподели ми, че си е купила продукти за контуриране и ми ги показа. Всъщност се оказа, че това са продукти с блясък, които озаряват и са подходящи за друга техника в грима – стробинга. Реших за нея и всички останали да отделя пост по темата с кратка информация за тези две техники.

КОНТУРИРАНЕ
Първоначално контурирането е трик, използван най-често при грима на модели за ревюта и фотосесии. Сега обаче то се е превърнало в част от ежедневния грим на много момичета.
Какво представлява?
Начин за придадем конкретна форма на лицето и променим структурата му чрез грима. Този начин, разбира се, не трябва да бъде силно забележим, а деликатно постигнат чрез необходимите техники.

Някои важни неща за контурирането:
1. При контуриране се използват само матови цветове. Продукти с блясък са абсолютно грешен избор, а също и бронзър.
2.  Можете да използвате прахообразни, кремообразни или течни продукти за контур. С прахообразните ще постигнете по-матово покритие. Ако използвате кремообразни, резултатът ще бъде по-свежо и озарено лице.
3. Всичко е в преливането. Острите линии никога не изглеждат добре и естествено. За преливане на контура използвайте мека пухкава четка за фон дьо тен или влажна гъба (Beautyblender – а или имитацията му са подходящ вариант.)
4. Техниката за контуриране е индивидуална за всяко лице. Тя се използва и за зони като носа, деколтето и др.
Няколко примера за нанасяне на тъмен контур според формата на лицето:
faces (1)
Техниката за контуриране:

СТРОБИНГ
Контурирането и стробингът са различни неща. Стробингът не е нещо ново в грима, а по-скоро ново наименование на друга много известна техника.

       СТРОБИНГ = ХАЙЛАЙТ (HIGHLIGHT)

Хайлайтът (или стробинг) може да се използва самостоятелно или след контурирането за по-добър и цялостен ефект. Неговата цел е чрез нанасянето на светли цветове с нежен блясък да се улови светлината. Подчертават се по-изпъкнали части на лицето като скулите, моста на носа, веждите, горната устна, средата на челото и брадичката.
face-highlighting-800-600x494Още информация и техники във видеото:

Кой е по-добрият вариант?
Моето лично мнение е, че стробингът е идеален както за през деня, така и за вечерта. Стои по-естествено и нежно. Контурирането е твърде много за ежедневието, но пък е чудесен вариант за важни поводи и фотосесии.
За по-артистичен и драматичен грим можем да съчетаем и двете техники, както аз направих при този:01009

А Вие коя техника предпочитате? 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s