Как се хранят италианците и как поддържат форма

New-Презентация-на-Microsoft-PowerPointПристигайки в нова страна, първите неща, които наблюдаваш, са хората, техните навици и начин на живот. Сравняваш ги с родната страна, набелязваш всички минуси и плюсове.
След няколко месеца в Италия, по-специално Флоренция, вече съм съставила своето мнение за различни детайли, свързани с живота там. Доста хора ме попитаха дали италианците са дебели, след като консумират толкова много паста и пица. Опитах се да направя разбор на нещата и да разбера как така те не пълнеят. Все още не съм открила точния отговор, но имам някои наблюдения по темата.
Ще започна с това, че италианците наистина се велики консуматори на паста, пица и хляб.imagesКакто съм споменала и в друг мой пост, Италия не е за тези, които избягват въглехидрати. За хора като мен, които ядат хляб (и то само пълнозърнест) само на закуска, нямаше как да не забележа, че във всички ресторанти и бутки за храна продават предимно пици, хляб, сандвичи, паста и други тестени изделия. Да намериш insalata /салата/ е истинско предизвикателство. А дори и да успееш да поръчаш някъде, към нея винаги добавят и хляб. Ако го откажеш, срещаш учуден поглед насреща. Трудно е,  когато всички около теб се хранят предимно така. Не беше и лесно няколко пъти да отказвам пица или паста за вечеря на италианските си съквартирантки. Естествено е абсолютно грешно да отидеш в Италия и да не опиташ тези деликатеси… но както писах, да опиташ или поне да не ядеш всеки ден.
Question-mark-red-3D-glossyДори да ядат паста и пица, италианците не са дебели. Това беше един доста голям парадокс за мен. Разпитах съквартирантките си от Италия каква е тайната. Отговориха ми, че за тях пицата е просто брашно и вода. Под тези две думи обаче явно хората влагат различен смисъл. Забелязах, че в Италия залагат на изчистени и прости ястия. Избягват тежки сосове, много подправки. Оставят да усетиш истинския вкус на продуктите. Там няма хора, ядящи постоянно чипсове, вафли. Ако похапват нещо, то е по-чисто – шоколад, сладолед, домашен десерт, плодове или някой сухар.
Друг хранителен навик на италианците е пиенето на кафе веднага след ядене, дори и вечер. Пият го късо, чисто и много горчиво. Попитах защо се пие веднага след хранене и отговорът беше, че помага за по-добрата работа на стомаха.
И естествено не бива да пропусна виното, което върви с обяда или вечерята.  Всъщност за италианците не е определено кое е най-подходящото време за това питие. То може да бъде винаги. Много мои познати италианци не сядат на масата на обяд или вечеря без вино. Освен по време на хранене, те често обичат да си поръчат чаша студена вино някъде навън или на бара на някое заведение и бавно да му се насладят. И виното не е само там… абсолютно естествено и нормално е да си купиш бутилка вино и спокойно да го пиеш на някой площад, наслаждавайки се на панорамата или красивото изпълнение на някой музикант.
Дали виното им помага за поддържане на форма? Този въпрос е актуален не само за Италия, а за всяка друга страна. В интернет вече срещаме все повече статии за полезното действие на виното, силата му да гори мазнини, забързва метаболизма и тн. Ето и една от многото такива статии по темата ТУК. Някои отхвърлят тази хипотеза, други – не.
Италианците не закусват или ако закусват, то е с нещо сладко.
Не знам дали пропускането на закуската им помага да балансират донякъде въглехидратите за деня или е просто навик. Ако италианците изобщо закусват, те започват деня си с бисквити или кроасан. Палачинки, сандвичи и други подобни те наричат “американска закуска” – твърде тежка и голяма за тях. Като човек, закусващ редовно от години, водих доста разговори със своите съквартирантки по темата, но за тях моят режим на хранене винаги беше много, много странен. 😀
yckax4beiИталианците предпочитат да поддържат форма с тичане. В парка по всяко време на деня и вечерта, независимо от метеорологичните условия, можеш да видиш тичащи хора. Тичането е може би най-предпочитаният спорт там. Фитнес са намира трудно и наистина рядко можеш да срещнеш хора с едра мускулатура, за разлика от българите.
Някои хора имат схващането, че италианците ходят пеша на дълги разстояния. Всъщност това важи само за една малка част от тях. Много мои колеги и познати си спестяваха ходенето винаги когато могат и можеха да хванат трам или автобус, за да стигнат до място на разстояние 5 -10 мин. пеша.
W3-Gloss-Black-WEB-Bicycle-HD-Wallpaper…но пък много други хора предпочитат да се придвижват с колело. Това е наистина удобен вариант за не толкова голям град като Флоренция. Навсякъде има много добре поддържани велоалеи.
Може би тайната се крие и в гените им!
Наистина няма как чужденец, дошъл в Италия и хранещ се с тяхната традиционна кухня, да не качи няколко килца отгоре… срещнах този случай къде ли не. Много мои колеги се оплакваха, че след като са дошли в Италия, са напълнели. Аз също в един момент усетих, че лека изтървам нещата извън контрол. За щастие спрях на време, но нещата можеха да отидат към много по-тежко положение и да се наложи през целия летен сезон да съм на диета. 😀 След като всички ние от други страни виждахме, че не можем да поддържаме същата форма с толкова много пица и паста, а италианците нямат този проблем, значи може би причината е в гените им. Тази култура на хранене е запазена от толкова много години, всяко поколение е израснало с нея… А може би е нещо в нагласата им… Едва ли скоро ще разберем и все пак, ако Ви предстои по-дълга екскурзия или престой в Италия, имайте едно наум! Глезете се, но в дози и се наслаждавайте на всяка хапка. Италианската храна може би не е най-подходящата за нас, българите, но пък е наистина ужасно вкусна и невероятна! 🙂
Вижте кои са плюсовете и минусите на Италия, които аз бих определила, в по-стар пост ТУК.
Advertisements

2 thoughts on “Как се хранят италианците и как поддържат форма

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s