Моето мнение за Италия – плюсове и минуси

аоОще с връщането си от Флоренция, първите въпроси, които чух, бяха:
1. С какви впечатления остана от Италия?
2. Смяташ ли да се върнеш там?
3. Научи ли италиански?
4. Наистина ли мъжете са толкова красиви?
5. Как не напълня там?
6. И много други…

Ще опитам да обобщя отговорите на тези въпроси накратко в един пост. Реших, че ще бъде най-лесно да определя положителните и отрицателните страни, които смятам, че открих. Държа още да подчертая, че това е моето лично мнение. Други може да имат различна гледна точка от моята!
Също така аз съм посетила една малка част от Италия, в други райони вероятно някои точки от текста по-долу не важат.

ПЛЮСОВЕ:
– Италия е наистина много, много красива!
Видях невероятни кътчета, природа, архитектура, плажове, море… и най-хубавото е, че италианците са съхранили тази ценност през всички тези години.

– Хората са мили и услужливи.
Навсякъде! Винаги ще се опитат да помогнат. Ще ти отстъпят мястото си на опашката, ако видят, че наистина бързаш, ще помогнат да пренесеш тежките си чанти. Ако попиташ някого за даден адрес или място и той не знае английски, ще сочи, обяснява с жестове… а ако не го разбереш, директно ще те изпрати донякъде, за да се увери, че ще го намериш.

– Храната е винаги прясна и свежа, включително и тази в супермаркетите.

– Можеш да намериш хубаво вино на значително добри цени.

– Хората се наслаждават на времето си навън, на разходките в парка, обичат да пеят по пътя си или да стоят на някоя пейка, четейки книга.

– Няма бездомни кучета и котки по улиците.

– Улиците на града се почистват целодневно, градът е винаги чист.

– Възрастните хора са много усмихнати, изглеждат доволни. Често виждах възрастни мъж и жена, хванати за ръка. (Тъжно, но факт: възрастните хора в Италия нямат нищо общо с тези в България, имат съвсем различно излъчване.)

–  Храната е вкусна и странно не е толкова тежка. Може би тайната се крие в това, че избягват тежки сосове, пържене и силни подправки.

– Италианското еспресо е наистина the best ever!

– Италианците обичат да си почиват.
Пример за това е работното време на магазините. Най-често обедната почивка започва в 1 и завършва в 5 следобед, след което се работи до 7 и 30, най-късно 8. По празниците също трудно можеш да намериш отворен магазин.

МИНУСИ:
– Интернетът е наистина кошмарен!
Това беше голям проблем за мен. Интернетът е толкова слаб, че понякога не можех да заредя пощата си или да кача материал в блога. А за сайтове за теглене на филми, забравете! Единственият вариант е да се гледат филми он-лайн, като в някои сайтове, краят на филма е изрязан.

– Италианците всъщност не са толкова красиви.
Тук може би много хора ще спорят, но за мен не са привлекателни. Може би се дължи и на сегашната мода – дълга коса, а също и брада. За мен в България мъжете са в пъти по-красиви. Друг белег за италианците е това, че фитнес навиците са непознати за тях. Да срещнеш мъж с по-едра мускулатура е наистина рядкост. Нямам предвид това като критерий за красота, просто разликата в това отношение веднага ми направи впечатление.

– Колкото и да е вкусна храната в Италия, за мен менюто там е твърде еднообразно – паста, паста, паста, пица и пак паста…
Попитах своята италианска съквартирантка всеки ден ли ядат паста и отговорът беше – “Естествено, но ядем и пица или нещо с хляб.” Италианците ядат значително по-рядко месо от нас, а да видиш салати в меню в ресторант е истинско попадение. Италия не е за хората, избягващи въглехидрати. Освен това там ще те гледат едновременно осъдително и учудено, ако се храниш с нещо различно от паста, или отказваш хляб… Спирам до тук с тази тема, понеже е много дълга. Може би ще отделя специален пост за нея след време.

– Градският транспорт е наистина объркващ.
Странно е как един номер автобус има два различни маршрута и лесно можеш да сбъркаш и да се качиш на грешния. Автобусите често закъсняват и можеш да стоиш по един час на спирката. Работното време вечер не винаги се спазва. Спирката има различни имена от двете страни на улицата. Ако не го знаеш, може да решиш, че си сбъркал тотално посоката.

– Малко италианци говорят английски, а други говорят много неразбираемо.

– Италианците намират за странно да не говориш техния език.
Мразех въпроса – Защо не говориш италиански? Трудно е да обясниш на италианец, че е по-странен фактът, че той не говори английски език –  международен език, който почти всеки владее. Странно е и, че в туристически град като Флоренция, в бърза помощ никой не говори английски.

Готово! Накратко така бих дала своята оценка за Италия. Естествено може да пропускам нещо, но никога не пречи да отделя време за втори подобен пост. Ще се радвам да пишете, ако се интересуваме от още нещо, свързано с Италия.

Следващият ми пост ще бъде отделен изцяло на темата как да запазим своите килограми, когато сме в Италия. Не е невъзможна задача, но не става без да положим поне малко усилия и воля. 🙂

Advertisements

One thought on “Моето мнение за Италия – плюсове и минуси

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s