Chianti Wine Tour

???????????????????????????????Да си в Тоскана и да не посетиш истинска винарна, би било същото, като да отидеш до Рим и да не стъпиш във Ватикана. Тук виното е начин на живот, ритуал, ежедневно малко удоволствие.

Регионът Кианти (Chianti), разположен между Флоренция и Сиена, предлага именно едно от най-известните вина в света. Знаменитото вино „Кианти” се произвежда от векове, по стари традиции и строги стандарти – от лозето до бутилката.

Съвременните правила за производството на “Кианти” повеляват то да се прави с минимум 80% “Сан Джовезе”, докато останалите 20% се разпределят по избор между различните видове грозде. Затова и купувайки 10 бутилки “Кианти” от различни производители, вие можете да опитате 10 абсолютно различни видове вино.

Ето и кои вина имах възможността да дегустирам на тур из района Кианти. 🙂116967f9e01f40cc518754243ee2c377eb5a121f2a3d319a2c712285e276da8d 74d7d61a9f75891458e7a8e501a48ee9d58eea029c803d39b7856a17196a2532
Списъкът включва както вина, така и зехтин, сирене, балсамов оцет, също характерни за региона.

Като личен фаворит мога да определя CH.CLASSICO DOCG RISERVA POGGIO AMORELLI. Някои от вината на мен ми се сториха твърде тежки и натрапчиви, но все пак сред тях имаше и по – приятни, такива които бих пила често с вечерята си.

This slideshow requires JavaScript.

Не съм експерт, а просто любител, затова и нямам намерение да прилагам дълго описание и характеристики на всяко отделно вино. По-скоро бих искала да споделя емоцията – емоцията от това да видиш колко труд е вложен в тази дейност, каква тънка и прецизна техника е нужна за създаването на това питие. Както вече съм споменавала, за мен виното не е просто алкохол, който да подобри настроението ти – то е нещо като изкуство. Затова и се възхищавам на района Кианти – тук с годините са съхранили старите традиции и постепенно са завладели света. Кианти е истинска класика!

И накрая също бих искала да споделя, че за мен в България по нищо не отстъпваме на винарските изби тук. Имаме чудесни вина, най-вече червени, които могат да се конкурират не само с италианските. Имаме прекрасна природа…. можем да предложим повече дори от Италия, с нашия истински и качествен мед, конфитюри, млечни продукти и други. Неслучайно реших да отделя внимание на винения туризъм, по-специално в моя район, хасковска област. Смятам, че нашият край е осеян със страхотни изби, които всяка година печелят нови и нови награди . Последната новина, която ме зарадва беше, че марката ТТ на Тера Тангра е спечелила златен медал от престижна класация за вина в Япония – Sakura , Japan Women’s Wine Awards.

Силно се надявам да вървим все повече напред в тази област и един ден, когато каня на гости своите колеги и приятели от Италия, да ги разведа и аз из нашия край, за да опитат нашето страхотно българско вино! 🙂

И за финал едно кратко видео на местата, които посетих на този ден, заснети с личния апарат. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s