3 вкусни идеи за здравословен десерт

Всеки обича да си угажда с нещо сладко. Проблемът е, че не всеки десерт е полезен за фигурата и здравето ни. И все пак на пазара е пълно с богато разнообразие от продукти, с които сами можем да си приготвим нещо по-здравословно и в същото време не по-малко вкусно.

144646lrg

Ето и няколко едни бързи, които често използвам в пристъп на глад за сладко (Добавих и малко информация от интернет за част от продуктите и техните полезни свойства):

Кисело мляко с плодове, семена или ядки – Тук разнообразието е огромно. Може да се изпробват всякакви комбинации според вкуса на всеки. Кисело мляко с малко мед, орехи, ванилия за аромат е едно невероятно вкусно изкушение. Вътре може да се добави всякакъв плод, ядки и други подправки като канела, кокосови стърготини, какао… Мляко с банан, какао, мед и ванилия например е страхотен вариант за хората, обичащи шоколад, но 5 пъти по-здравословен и лек. На снимката е и последният млечен десерт, който си проготвихме наскоро със сестра ми. Тук обаче замених обикновеното мляко с цедено, добавих мед, боровинки, малко мюсли и ванилия за аромат.

10660176_971044042922320_2251229849813448769_n

Купете си фондю – Думата „Фондю” произлиза от френския глагол “fondre”, който означава „разтапям”. Най-важният момент в приготвянето на фондюто е настроението и чувството за сплотеност, един страхотен начин да прекараш времето си с близки хора. Само по себе си приготвянето на десерт с него не е никак трудно. Продуктите отново са по ваш избор, като основните се състоят в плодове и шоколад. За най-здравословно хапване най-добре изберете качествен черен шоколад, т.е. със съдържание на какао не по-малко от 70 %. След като разтопите шоколада, в шоколадовата смес можете да добавите всичко, което пожелаете – смлени ядки, кокосови стърготини и други продукти. Друг вариант е да ги сложите отделно в купички, за да може всеки да добавя според предпочитанията си. Плодовете се нарязват в чиния или нанизват на шишчета. Оттам нататък предстои най-приятната част… поканете приятели или се поглезете сами. За перфектен завършек съчетайте с чаша вино.

Десерти от тиква – Тиквата – печена или варена, може да се превърне в сладко изкушение за сетивата. Освен че е вкусна, тя е и много полезна. Тиквата съдържа голямо количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Затова само от 100-120 гр. тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. Това не означава, че трябва да се притеснявате, ако хапнете повече. Богато е съдържанието още на витамин Е, витамин С, витамини от групата B-B1, B2, B12, витамин РР, както и много минерали като калций, желязо, магнезий, мед, фосфор, кобалт, натрий. Един пример – 500 г (100 калории) печена тиква внасят в организма ни 50 г магнезий или точно два пъти повече от четвърт шоколад (отново 100 калории).

Някои сортове тиква дори нямат нужда от допълнително подслаждане. Ако все пак желаете да е по-сладка, медът е идеална добавка в случая. Печена тиква с мед и орехи е перфектна комбинация за десерт. Също така плодът може да се пече или вари с различни плодове- пресни и сушени, ядки и ароматни подправки.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s