Когато сме мрачни

beutiful-happy-little-reasons-to-smile-love-Favim.com-700689За съжаление живеем в динамичен и променящ се бързо свят. Едно от най-трудните неща е да бъдеш адаптивен и да не се поддаваш на стреса от ежедневието, работата, хората около теб и още безброй неща.

Признавам си, че и аз имам такива моменти, когато просто ми е криво, нервно без причина. Старая се да са все по-рядко, но ги има. В такива моменти човек си дава сметка, че е безсмислено да оставя съзнанието си на лоши мисли, да тормози себе си, но все пак го прави.

Понеже идва студен сезон, след което и дълга зима, ще споделя кои неща могат да допринесат за по-доброто ми настроение или да го възстановяват напълно. Няма гаранция, че при други ще проработи, но нищо не пречи да опитате!

smile.sflb1. Надуйте колоните (…А може и да пеете и танцувате)
Започнах с този пример, защото именно това последно ми помогна. Известно време бях в родния си град, където климатът е доста по-различен от София, значително по-топъл и рядко дъждовен. Бях се заредила наистина приятно от слънчевите дни, но на прибирането веднага ни хвана дъжд. Целият ден беше такъв, студен, ветровит и много дъждовен.
Освен че това от самото начало настроението ми се бе скапало, имаше и още събития, които ме докараха почти до сълзи. Минавах през мола просто да разгледам какво има, разчитайки че дъждът вече беше спрял, а нямах чадър. През това време обаче времето отново реши да се намръщи и започна силен порой. Наложи се да стоя около час, чакайки дъждът да спре. След като това най-сетне стана, потеглих. Уви, отново започна да вали, а още по-кошмарното бяха софийските шофьори, които карат бясно, сякаш от времето зависи живота им. Естествено е ясно, че това не доведе до никакви добри последици -бях опръскана жестоко, дори лицето ми беше залято. Прибрах се сякаш унизена, мокра, измръзнала, чувствайки сякаш този ден никога няма да свърши или може би всички други дни ще са такива. Е, вярно, че не бяха, но беше кошмарен ден. Вечерта вечерях, пих вино, но мрачното настроение не си беше отишло. След това обаче спонтанно реших, че така не става и трябва да направя нещо. Надух колоните с песен на AC-DC, които харесвам, но честно казано рядко слушам. Попаднах на хубава бърза песен и ритъмът прогони цялото кофти настроение от деня. Признавам, че понякога обичам да си танцувам, самичка, и на следващите песни го направих…. Така че има начин – можете да танцувате, да пеете, да пуснете всеки вид музика, който може да ви накара да промените настроението, не е задължително да имате компания. Животът е твърде кратък, за да се притесняваме от каквото и да било.

2. Гледане на любимия ви филм за пореден път
Естествено тук е добре филмът да не е мрачен или с кофти край. Аз например имам 3 филма, които мога да гледам отново и отново, без да ми омръзват. Не знам дали има връзка или не, но сюжетът на всички се развива в любимата ми страна – Италия.
Ето и кои са те:
 – „Съдба на куртизанка”
 – „Под слънцето на Тоскана”
 – „Туристът”
Та пригответе си пуканки, нещо за хапване (за по-здравословно можете да си ги направите сами вместо онези с много масло в микровълновата) или чаша вино, както аз правя, и се насладете на любимия си филм. След щастливия му край би трябвало да няма начин да не успеете да се усмихнете…

3. Обадете се на най-близката си приятелка, ако можете излезте заедно
Да, имаме нужда за типично женски разговори, да се оплачем, да споделим. В този момент най-добре е да се обърнем към близка приятелка. Понякога и само един дълъг разговор по телефона може да подобри настроението ни и да забравим грижите, а ако можем да излезем и сменим обстановката, това е още по-добре.

4. Започнете да подреждате местата, където държите любимите си вещи
Странно, но факт. При мен действа… обичам да подреждам любимите си книги, шкафове, където държа неща, носещи спомени като снимки, дневници. Обожавам и да разглеждам отново козметиката си, спомням си с колко пестене и търпение съм купувала всичко.
Както съм споменавала и друг път може би, аз съм голям любител на виното, не съм експерт, но обожавам да слушам за него, да чета и естествено да дегустирам всяка нова бутилка.
Имам колекция от тапи на различни изби, списания и книги. Обичам да ги преглеждам отново и отново. Сещам се как бавно и постепенно съм придобивала знания в тази област, с какво вдъхновение съм опитвала да дегустирам всяко ново вино (никога не мога да съм сигурна, че съм описвам правилно точните аромати и вкусове, но пък важното е да им се насладя).

5. Спомнете си детството
Това можете да направите по хиляди начини: да разгледате старите снимки, да се вгледате в някоя стара любима вещ, да се чуете с някой близък от детството. Детството ни напомня за безгрижието, за свободата, каквато и сега все още търсим. Не мисля, че има някой, който да не иска да се върне в детството си. Тези спомени ни дават кураж, че все пак трябва да се борим за мечтите си, че животът лети бързо и трябва да го хванем с две ръце и изживеем по най-добрия начин! Childhood-Passion-Influences-Your-Career

Дано тази статия е полезна за вас! Това не са съвети, които четете или чувате за първи път, но в такива моменти забравяме, че можем да си помогнем и с малки усилия вместо да се поддаваме на мрачното настроение. :)))

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s