Да превърнеш хобито в професия – Интервю с фотограф Веска Тонева

1503773_10202836892352910_2026757267_nВ последната година на следването си бях на стаж няколко месеца към печатно издание за маркетинг, реклама и промоции. По време на практиката имах за задача да проведа няколко интервюта. За тази цел се свързах с мои близки приятели, които биха били интересни и вдъхновяващи. Един от тях е Веска Тонева, фотограф по професия. С нея и имах удоволствието да работя по няколко фотосесии, една от които вече съм публикувала. За мен тя е от хората, с които винаги намирам да си кажа нещо ново и интересно. Разговаряйки с нея, винаги се вдъхновявам и зареждам положително.

Ето и как тя отговори на моите въпроси:

Разкажи малко за себе си!
Казвам се Веска Тонева и съм фотограф. На 24 години. Завърших Фотография в Нов Български Университет, работя от 17-годишна, в момента имам собствено фотостудио и работя за себе си.

Кога и как започна интересът ти към фотографията?
Започнах да се занимавам с фотография на 16. Винаги съм искала да разказвам истории, но ми отне малко време да намеря точното изразно средство. Преди това експериментирах с рисуване и писане, но нещо липсваше. Случайно се натъкнах на няколко вдъхновяващи снимки и разбрах, че човек може да се изразява и чрез фотография. Реших да опитам и не съм спирала оттогава.

Как реши да превърнеш фотографията в своя професия?
Отначало снимането беше хоби, което постепенно започна да отнема все по-голяма част от времето ми. Правех снимки на приятели, опитвайки се да подобря уменията си. В един момент редакторът на един от местните вестници се свърза с мен и реши да ми даде шанс. Тогава разбрах, че фотографията вече не е само хоби, а се е превърнала в работа. След това нещата поеха естествения си път – завърших Фотография и в момента имам собствено студио.

Какъв тип фотография предпочиташ? 

Модната фотография. Вярвам, че модата разказва история, в която героите са харизматични и достатъчно самоуверени да бъдат себе си.

Имаш ли любим художник и кой е той?
Клод Моне – един от главните представители на импресионизма. В картините му най-силно ме впечатляват хармонията и лекотата на изпълнение. Неговите пейзажи са толкова живи, че за мен са като прозорец към света, в който е живял. Все едно виждам нещата през неговите очи. Изумително е.

Как изглежда успехът за теб?
Да имам свободата да правя само това, което ме вдъхновява и обичам всеки ден. Да постигна всичко, което очаквам от себе си без това да промени човекът, който винаги съм искала да бъда.

Какво те вдъхновява?
Всичко около мен ме вдъхновява. Невероятно е това, което можеш да видиш, ако гледаш на света с наистина отворени очи. Например обожавам минутите след залез слънце – начина, по който светлината пада и цветовете, които сякаш оживяват. Когато страдам от липса на вдъхновение, се старая да прекарвам повече време с позитивни хора. Понякога е достатъчно да поговориш с човек, който е вдъхновен от работата си и да погледнеш света през неговите очи.

Какво правиш през свободното си време?
Работя върху личните си проекти, защото вярвам, че трябва постоянно да се състезаваме със себе си и да опитваме нови неща, а работата с клиенти не винаги ни позволява този лукс.

Какво ще пожелаеш на читателите на блога?
Имайте куража да преследвате мечтите си и вярвайте във възможностите си. Трябва да успеете да убедите само себе си. Всички останали ще гледат на Вас така, както Вие гледате на себе си.

This slideshow requires JavaScript.

Фотограф: Веска Тонева
Модел: Анета Дякова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s